neděle 4. ledna 2015

Annotations

Anotace 1
Christian Stock je vedoucí lékař na psychosomatické klinice, školitel německého svazu neurolingvistického programování, který se zabývá oblastí vnitřního lékařství a lékařské psychoterapie. Také je to specialista na syndrom vyhoření, mobbinu (teror na pracovišti) a zvládání stresu celkově. Ve městě Bielfeld provozuje svoji soukromou praxi.

Autor v knize popisuje, jak se liší syndrom vyhoření od normálního stresu díky příkladům ze života. Jak se zachovat k okamžiku kdy si vytvořit nějaký odstup od životní situace a dát prostor změnám. Dále se dovíme, jaké faktory v zaměstnání hrají velikou roli a jak samotnému „burnoutu“ předejít. V závěru se věnuje podmínkám v zaměstnání a jak pracovat nebo vylepšovat své postoje a přístupy k věcem nebo okolí.

STOCK, Christian. Syndrom vyhoření a jak jej zvládnout. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, ISBN 978-80-247-3553-5.

Anotace 2
Autorka v knize detailně popisuje, co znamená stres sám o sobě, jak se projevuje a co pro člověka může být takzvaným stresorem, tedy spouštěčem stresu. Stresory mají různé myšlenkové podstaty, úkolové stresory v zaměstnání, či fyzikální. Zajímavou podkapitolou je, kde porovnává rozdíly stresových symptomů mezi muži a ženami. Nadále pak v knize vysvětluje co je to tzv. „burnout syndrom“, sám o sobě, jak ho odlišit od jiných negativních psychických stavů, či jak ho zvládnout. Závěrečná kapitola se pak věnuje zvládání stresové zátěže.

BÁRTOVÁ, Zdenka. Jak zvládnout stres za katedrou. 1. Vyd. Computer Media, 2011, ISBN 978-80-7402-110-7

Anotace 3
Pánové Zdeněk Kalhous a Otto Obst jsou přední čeští didaktici.

V této knize se tito přední didaktičtí autoři zabývají, jak už je patrné z názvu školní didaktikou druhého stupně na základních školách a na všech typech středních škol. Hlavními tématy jsou pojetí výuky a její východiska, evaluací ve výuce, základy vyučování a pohled na české školy i z pohledu Evropské unie. Obsahuje mnoho teoretických poznatků a rad (nástrojů) pro každodenní činnost učitele.

KALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Školní didaktika. Vyd. 2. Praha: Portál, 2009. ISBN 80-7178-253-X.

Anotace 4
Prof. PhDr. Jiří Mareš, CSc., pracuje v Ústavu sociálního lékařství Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. Zabývá se komunikací a interakcí ve školách, jednotlivými žákovskými styly učení a dalšími tématy pedagogické praxe spojenou s psychologií.

V této knize autor popisuje jednotlivé individuální učební styly využívaných ve školách. Dále zmiňuje jak například postupovat v případě když chceme ovlivnit styl učení dítěte a jak mu pomoci při přebírání iniciativy učení do jeho vlastních rukou a zdali jsou při vyučování myšlenkové operace u skupiny žáků odlišné nebo jak se liší.

MAREŠ, Jiří. Styly učení žáků a studentů. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-246-7.




1 komentář: