neděle 2. listopadu 2014

Self-study questions

1. Se kterými z uvedených rolí učitele jste se jako žáci a studenti setkávali nejčastěji? Pokuste se blíže popsat, jakými činnostmi byly tyto role realizovány. Jaké role žáka byly spojeny s těmito rolemi učitele?
Nejčastěji se zde vyskytoval učitel typu Organizátor - na začátku hodiny a na konci dával instrukce. Dále jsem se setkal s Kontrolorem - vykládal jenom látku a žáci tím pádem nedávali pozor.

2. Na základě vlastní zkušenosti uveďte příklady aktivit, které vycházejí z multisenzorického přístupu k učení / vyučování anglického jazyka. Analyzujte a zhodnoťte tuto zkušenost z hlediska efektivity vašeho učení.
Po dobu studia jsme se třeba setkávali s obrázky a mluvili jsme o nich (jako třeba u Maturity). Tato metoda nás zlepšuje po stránce slovíček, gramatiky ale také zlepšuje fantazii. Poté třeba když byli nějaké svátky (Halloween, Vánoce apod.) učitelka přinesla obrázky, mluvili jsme o tom daném svátku nebo události. Toto se mi velice líbilo.

3. Víte, jaký je váš učební styl? Jak se konkrétně projevuje při učení se angličtině? Pomáhají vám například obrázky, přehledné tabulky nebo dokonce pohyb? (Vzpomeňte si na film „Marečku, podejte mi pero“.)
Můj učební styl je většinou vizuální, snažím se zapamatovat si text, tím, že si ho čtu dokola. Občas se mi daří využívat i fotografická paměť, když si představím na jaké stránce nebo v jaké části sešitu se daný výraz nacházel.

4. Účastnili jste se někdy v rámci vyučování anglického jazyka práce na projektu? Pokud ano, analyzujte tuto zkušenost z hlediska principu aktivnosti; pokud ne, zkuste takový projekt navrhnout (viz Skalková, 2007 – kap. 9.6).
Bohužel tuto možnost jsem osobně neměl. Ale vím, že se jelo na zájezd do Anglie a žáci po příjezdu vypracovávali prezentaci, kterou nám ostatním poté přednášeli (ukazovali fotky, říkali, co se jim líbilo nejvíce, apod.)

5. V čem a jak se liší výuka na prvním stupni ZŠ a na druhém stupni?
Myslím si, že menší děti jsou rozumnější, starší už začínají být více proti škole, nechce se jim moc pracovat. Samozřejmě se nacházejí i jedinci, kteří si užívají každý rok a snaží se z učení vytěžit maximum. U starších to bude hlavně už samostatnost v učení, u menších je zde znatelná pomoc učitelů.

6. Pokuste se svými slovy vysvětlit, jak rozumíte pojmu samostatná práce v kontextu vyučování anglického jazyka v prostředí školní třídy, a to se zřetelem k věkovému faktoru.
Samostatná práce pro mě znamená, že žák musí vypracovat nějaký úkol bez pomoci ostatních, může samozřejmě používat nějakou doporučenou literaturu, poté jeho práci učitel vyhodnocuje.

7. Jak chápete princip individualizace a postupnosti?
Učitel musí nejdříve zopakovat probranou látku, poté následuje nová látka, kterou se musí žáci naučit, procvičit si jí a budou si jí opakovat. Pro učitele je to složité tím, že musí naplánovat průběh hodiny tak, aby to vše perfektně stihl.


8. Jaké jsou cíle studia oboru „Anglický jazyk – specializace v pedagogice“? Odpovídá Vámi formulovaný cíl na začátku tohoto semestru cílům oboru? Proč si myslíte, že ano či ne?
Cílem tohoto oboru bude stoprocentně nás připravit na kariéru učitele, vybaví nás znalostmi, jak správně vyslovovat, jak učit. Myslím, že každý předmět, který je nám zde nabídnut, bude nějakým způsobem užitečný. Po absolvování tohoto oboru věřím, že budu schopen ovládat angličtinu na takové úrovni, jakou mají současní učitelé. Samozřejmě, že se budu muset nadále vzdělávat.

9. Kdy a jakým způsobem je vyučování AJ zaměřeno na kognitivní rozvoj žáků, na rozvoj inventáře sociálních dovedností, na jejich psychomotorický vývoj apod.?
Kognitivní rozvoj žáka může být například, že ho necháme vypracovat nějakou esej. Rozvoj inventáře - práce ve skupině, dopisování si s žákem z cizí země.
Psychomotorický vývoj - správné vyslovování slov.

10. Na základě Vaší zkušenosti uveďte příklady aktivit, ve kterých je zohledněn princip spojení školy s reálným životem?
Hraní si třeba na nějaké profese. Žáci třeba budou mluvit anglicky a tím si mohou procvičit nová slovíčka.

11. Pomáhá vám při učení spolupráce se spolužákem / spolužáky nebo raději pracujete sami? Přemýšlejte o svých preferencích a o tom, jak se mohou projevit ve vaší budoucí práci učitele. Jaké jsou výhody a nevýhody práce ve dvojici a ve skupině pro učitele a pro žáky?
Záleží na předmětu a látce. Někdy se rád učím sám a někdy se sejdeme s přáteli a snažíme se o tom bavit, říkat si to navzájem. Tím se procvičí obě strany a lépe se to ucelí v hlavě.

12. K čemu jste zvyklí využívat počítač? Pomohl vám někdy počítač při osvojování si anglického jazyka? V čem, jak a proč?
Většinou si hledám význam slov, výslovnost, sledování hokeje v angličtině, seriálů apod. Je to také výborné místo na nacházení zdrojů pro seminární práce.

13.Považujete termíny zpětná vazba, hodnocení, testování, zkoušení, klasifikace za synonymické? Pokuste se své stanovisko vysvětlit.
Tyto termíny jsou vzájemně propojené. Když nějakého žáka vyzkoušíme a dáme mu známku, tím ten student získá nějakou zpětnou vazbu a může pracovat na případném zlepšení.